начало / помощник телевизия / интерактивна телевизия

 

 

Ръководство за работа с устройство - ZTE ZXV10 B700

 


Обща информация

Обща информация за цифровото устройство

В тази секция ще се запознаете с основните понятия, съдържанието на комплекта с оборудването и всичко, необходимо за правилна работа с цифровото устройство.

Препоръчително е преди да преминете към отстраняване на конкретен проблем, да се запознаете с базовата информация за работа с цифровия Ви приемник, защото ще боравите по-лесно с него, по-бързо ще разпознавате симптомите на проблемите и по-качествено ще ги отстранявате.

Аналогов телевизионен сигнал– телевизионен сигнал, приеман посредством кабелна-разпределителна мрежа, външна или стайна телевизионна антена. За пренос на сигнала между антената или кабелната-разпределителна мрежа и телевизионния приемник, най-често се използва коаксиален кабел, завършващ с конектор, който се включва в „RF“ (антенния) вход на телевизионния приемник. Този сигнал е формиран така, че да се възпроизвежда от телевизионния приемник без необходимост от допълнителни декодиращи устройства (цифров телевизионен приемник, сет-топ-бокс), но предлага по-ниско качество на възпроизвежданата картина и ограничен  брой канали в програмната схема.

Цифров сигнал– сигнал, пренасян по цифров телевизионен канал. Най-често се излъчва от цифрово телевизионно студио, кодиран във формат MPEG-2 или MPEG-4.Този сигнал се приема посредством кабелна разпределителна мрежа, външна или стайна антена. За възпроизвеждането му е необходимо предварително декодиране, което се осъществява в цифров приемник (декодиращо устройство, сет-топ-бокс) или посредством вграден в някои телевизионни приемници цифров приемник (цифров тунер). В случай на приемане на цифров телевизонен сигнал, коаксиалният кабел от кабелната разпределителна мрежа се включва към „RF“ входа на цифровия приемник, а цифровят приемник се свързва към телевизионния приемник посредством EUROSCART кабели, връзка по ниска честота („чинчове”, RCA кабел) или кабелна връзка по HDMI стандарт. Цифровият пренос на телевизионен сигнал позволява излъчването на по-голям брой телевизионни програми при осигурено много по-високо качество от това на аналоговия сигнал. Като допълнителни функции на цифровото телевизионно приемане и възпоризвеждане могат да бъдат добавени:

 • разписание на програмата за всяка телевизионна програма (ТВ справочник, EPG);
 • възможност за избор на субтитри на различен език;
 • възможност за избор на аудио съпровод на различен език, като последните две.

Всяка от гореизброените функции може да е или да не е налична за различните програми, като контролът на излъчването й най-често се осъществява от TV студиото, което „произвежда” съответната телевизионна програма.

Дистанционно управление– устройство, което се използва за задаване на команди от разстояние и служещо за управление на различни настройки, като телевизионен канал, информация за филми, песни и сила на звука.

Карта за декриптиране (CONAX карта, карта за достъп до съдържание)  – карта, която се поставя в цифровия приемник (сет-топ-бокс) или в специален отвор (слот) на телевизионния приемник посредством модул за достъп (CAM). Посредством тази карта се осъществява декриптиране на определен брой цифрови телевизионни програми, в зависимост от избрания пакет услуги за цифрова телевизия.

Захранващ адаптор– преобразувател от променливо мрежово (220V AC) към постоянно ниско напрежение (5V, 9V, 12V DC), посредством който цифровият  приемник (сет топ бокс)  се включва към електрическата мрежа. Преобразуването осигурява безопасна работа на цифровия приемник съгласно стандартите.

HDMI кабел-HDMI (High-Definition Multimedia Interface) представлява кабел, посредством който цифровият телевиизонен сигнал, декодиран от цифровия приемник, се предава към телевизионния приемник. Посредством използването на HDMI кабел е въможно приемането на цифрови телевизионни програми със стандартна резолюция (SD) и с висока резолюция (HD).

Кабел ЕURОSCART  (скарт)  - ЕURОSCARTпредставлява свързващ кабел,  посредством който цировият приемник се свързва към телевизионния приемник. Посредством него цифровият телевизионен сигнал, декодиран от цифровия приемник, се подава към телевизионния приемник за визуализация.

Списък с любими канали– тази допълнителна функция позволява избирането на любими канали и организирането им според Вашите предпочитания. Навигирането между тях е бързо и лесно.

Заключване на канали (родителски контрол)  – тази допълнителна функция позволява ограничаване на достъпа (заключване) на определени от Вас канали, с цел ограничаване възможността за достъп до съдържанието в тях от потребители без разрешение, например от деца.

Запис на предване (Personal PVR)  – тази допълнителна функционалност позволява запис на текущо или предварително избрано предаване. Функцията осигурява възможност  да гледате Вашите любими предавания в удобно за Вас време.

Рестарт – изключване и включване на цифровото устройство от електрическото захранване за 60 секунди.

HD (High Definition) телевизия– цифрова телевизионна система с по-висока разделителна способност от традиционните системи като PAL, SECAM и NTSC. HDTV се разпространява в няколко различни формата на разделителна способност в зависимост от цифровото студио, в което е формиран и цифровият канал за връзка. Телевизионните приемници, които отговарят на стандарт HD Ready, имат екран с по-ниска разделителна способност и подържат резолюция на възпроизвеждане на картината 720p/1080i. Телевизионните приемници, които отговарят на Full HD стандарта, имат по-висока разделителна способност и подържат реолюция на възпроизвеждане на картината до 1080p.

За възпроизвеждане на HD канали, е необходимо MPEG-4 декодиране на цифровия телевизионен сигнал.

HD каналите в програмната схема на cе отличават с допълнение „HD” след наименованието на канала (Пример: BTVHD).

SD (Standard-Definition) телевизия – телевизионна система, която използва резолюция с разделителна способност: 480i, 480p и 576i. Този тип телевизия позволява излъчването на повече телевизионни програми в определен цифров канал за пренос, а също и предоставя допълнителни услуги като:  субтитри, разписание на телевизионна програма (EPG), допълнителни аудио-канали.


В комплекта към Вашия приемник получавате следните допълнения:

 • ZTE B700V2 Set Top Box;
 • •RJ-45 кабел 1 бр.(LAN)
 • Кабел Composite
 • Кабел HDMI
 • SCART- Compositeпреходник;
 • Захранващ адаптор 1 бр
 • Дистанционно 1 бр
 • Батерии за дистанционно 2 бр.
Дистанционни

Обобщена инструкция за работа с дистанционни.

В тази секция ще се запознаете с основните понятия, съдържанието на комплекта с оборудването и всичко, необходимо за правилна работа с цифровото устройство.

Препоръчително е преди да преминете към отстраняване на конкретен проблем, да се запознаете с базовата информация за работа с цифровия Ви приемник, защото ще боравите по-лесно с него, по-бързо ще разпознавате симптомите на проблемите и по-качествено ще ги отстранявате.

Стандартно дистанционно управление

Функции

Допълнителни функционалности на цифрово устройство

В тази секция можете да научите кои са основните функционалности на Вашия декодер и как свободно да боравите с тях.

Влез в Телевизионния програмен справочник и чрез навигационните стрелки избери канала и предаването, което искаш да запишеш. С червения функционален бутон го маркираш за запис. Появява се съобщение за потвърждение на операцията. След приключване на предаването можеш да го достъпваш през Меню -> Настройки-> Моите записи.

 • С цел удобство при просрочени задължения и предстоящо спиране на услугата ще се визуализира текстово съобщение на екрана.
Часовник
 • С новата функцията „ Часовник“ лесно можеш да следиш актуалното време директно на екрана на твоя телевизор
 • Часовникът се намира в горния десен ъгъл на екрана и лесно можеш да го управляваш от секция „ Часовник“ в меню „ Настройки“
 • Часовникът може да се управлява от секция „ Часовник“ в меню „ Настройки“
 • Часовникът има две опции – включен и изключен. Със стрелките за навигация и бутон ОК лесно се избира желаната опция
Съобщения
 • С цел удобство при просрочени задължения и предстоящо спиране на услугата ще се визуализира текстово съобщение на екрана.
 • За да се премахне съобщението е необходимо да се натисне бутон „ ОК“
Цифровата телевизия ти дава достъп и до Телевизионен архив, който съдържа предварително записани предавания и продукции на телевизионните канали до 7 дни назад. Можеш да гледаш записи на любими предавания, които си пропуснал.

 • Достъпът до архива се осъществява през Главно Меню - Тв архив - OK или със зеления функционален бутон F2
 • В секцията са подредени иконите на каналите, които предоставят архив на предаванията си. Селектирай логото на канала и с бутон ОК влез в архива, за да видиш архивираните предавания за определен канал.
 • Предаването се стартира с „ОК“. Можеш да превърташ назад и напред във времето, да спираш на пауза, точно както когато гледаш филм.
 • Цифровата телевизия ти дава достъп и до Телевизионен архив, който съдържа предварително записани предавания и продукции на телевизионните канали до 7 дни назад. Можеш да гледаш записи на любими предавания, които си пропуснал
Чести въпроси

Често срещани проблеми

В тази секция ще откриете решението на затруднение с ползването на цифровата телевизия.

В тази секция, ще видите списък с най-често срещаните симптоми на затруднение с услугата. Проверете какви са индикациите при Вас и след това изберете този от тях, който в най-голяма степен описва Вашето затруднени. Ще откриете детайлна инструкция за отстраняването на затруднение. При прецизно изпълнение на всички указани стъпки, услугата гарантирано ще се възстанови. В случай, че няма резултат, сигнализирайте ни.

Затруднение със свързването към сървъра.
 • Проверете дали LAN кабела е поставен в устройството Ви за цифрова телевизия и прави връзка с предоставеното суич/ONT устройство. За да работи коректно услугата е необходимо LAN кабела да е включен в 3-ти или 4-ти порт на суич/ONT устройството.
 • Ако кабелът е правилно поставен, то рестартирайте цифровия приемник и суич/ONT устройството, като ги изключите от електрическото захранване за няколко секунди и ги включите отново.
Затруднение при взимането на IP адрес от сървърa.
 • Проверете дали LAN кабела е поставен в устройството Ви за цифрова телевизия и прави връзка с предоставеното суич/ONT устройство. За да работи коректно услугата е необходимо LAN кабела да е включен в 3-ти или 4-ти порт на суич/ONT устройството.
 • Поставете LAN кабела в друг порт ( услугата работи коректно при поставен LAN кабел в порт 3 или 4 на суич/ONT устройството).
 • Ако кабелът е правилно поставен, то рестартирайте цифровия приемник и суич/ONT устройството, като ги изключите от електрическото захранване за няколко секунди и ги включите отново.
Изключен кабел
 • Проверете дали LAN кабела е поставен в устройството Ви за цифрова телевизия и прави връзка с предоставеното суич/ONT устройство. За да работи коректно услугата е необходимо LAN кабела да е включен в 3-ти или 4-ти порт на суич/ONT устройството.
 • Поставете LAN кабела в друг порт ( услугата работи коректно при поставен LAN кабел в порт 3 или 4 на суич/ONT устройството).
 • Ако кабелът е правилно поставен, то рестартирайте цифровия приемник и суич/ONT устройството, като ги изключите от електрическото захранване за няколко секунди и ги включите отново.
Затруднение с плейъра на устройството.
 • Рестартирайте цифровия приемник и суич/ONT устройството, като ги изключите от електрическото захранване за няколко секунди и ги включите отново.
Затруднение с криптиращата система.
 • В случай, че затруднението е с всички канали е необходимо да рестартирате цифровия приемник и суич/ONT устройството, като ги изключите от електрическото захранване за няколко секунди и ги включите отново.
 • В случай, че затруднението е само с един канал е необходимо да се свържете с нас за допълнителна проверка на услугата.
Затруднение с получаването на multicast stream.
 • Проверете дали LAN кабела е поставен в устройството Ви за цифрова телевизия и прави връзка с предоставеното суич/ONT устройство. За да работи коректно услугата е необходимо LAN кабела да е включен в 3-ти или 4-ти порт на суич/ONT устройството.
 • Поставете LAN кабела в друг порт ( услугата работи коректно при поставен LAN кабел в порт 3 или 4 на суич/ONT устройството).
 • Ако кабелът е правилно поставен, то рестартирайте цифровия приемник и суич/ONT устройството, като ги изключите от електрическото захранване за няколко секунди и ги включите отново.
Затруднение с получаването на multicast stream.
 • Рестартирайте цифровия приемник и суич/ONT устройството, като ги изключите от електрическото захранване за няколко секунди и ги включите отново.
Видео

Видео

В тази секция ще откриете решението на затруднение с ползването на цифровата телевизия.

В тази секция, ще видите списък с най-често срещаните симптоми на затруднение с услугата. Проверете какви са индикациите при Вас и след това изберете този от тях, който в най-голяма степен описва Вашето затруднени. Ще откриете детайлна инструкция за отстраняването на затруднение. При прецизно изпълнение на всички указани стъпки, услугата гарантирано ще се възстанови. В случай, че няма резултат, сигнализирайте ни.