начало / помощник телевизия / цифрова телевизия / цифрови приемници / приемник „STB Docsis“

 

Ръководство за работа с устройство „KAONMEDIA KSTB5020“

 


Обща информация

Обща информация за цифровото устройство

В тази секция ще се запознаете с основните понятия, съдържанието на комплекта с оборудването и всичко, необходимо за правилна работа с цифровото устройство.

Препоръчително е преди да преминете към отстраняване на конкретен проблем, да се запознаете с базовата информация за работа с цифровия Ви приемник, защото ще боравите по-лесно с него, по-бързо ще разпознавате симптомите на проблемите и по-качествено ще ги отстранявате.

Цифров сигнал– сигнал, пренасян по цифров телевизионен канал. Най-често се излъчва от цифрово телевизионно студио, кодиран във формат MPEG-2 или MPEG-4.Този сигнал се приема посредством кабелна разпределителна мрежа, външна или стайна антена. За възпроизвеждането му е необходимо предварително декодиране, което се осъществява в цифров приемник (декодиращо устройство, сет-топ-бокс) или посредством вграден в някои телевизионни приемници цифров приемник (цифров тунер). В случай на приемане на цифров телевизонен сигнал, LAN кабелът се включва към Rj45 входа на цифровия приемник, (за коаксиална свързаност, освен интернет кабела се свързва и коаксиалният кабел от кабелната разпределителна мража към „RF“ входа на цифровия приемник), а цифровят приемник се свързва към телевизионния приемник посредством HDMI кабел. Цифровият пренос на телевизионен сигнал позволява излъчването на по-голям брой телевизионни програми при осигурено много по-високо качество от това на аналоговия сигнал. Като допълнителни функции на цифровото телевизионно приемане и възпоризвеждане могат да бъдат добавени:

 • разписание на програмата за всяка телевизионна програма (ТВ справочник, EPG);
 • възможност за избор на субтитри на различен език;
 • възможност за избор на аудио съпровод на различен език, като последните две.

Всяка от гореизброените функции може да е или да не е налична за различните програми, като контролът на излъчването й най-често се осъществява от TV студиото, което „произвежда” съответната телевизионна програма.

Дистанционно управление– устройство, което се използва за задаване на команди от разстояние и служещо за управление на различни настройки, като телевизионен канал, информация за филми, песни и сила на звука.

Захранващ адаптeр– преобразувател от променливо мрежово (220V AC) към постоянно ниско напрежение (12V DC), посредством който цифровият  приемник (сет топ бокс)  се включва към електрическата мрежа. Преобразуването осигурява безопасна работа на цифровия приемник съгласно стандартите (погледни секция.

HDMI кабел-HDMI (High-Definition Multimedia Interface) представлява кабел, посредством който цифровият телевиизонен сигнал, декодиран от цифровия приемник, се предава към телевизионния приемник. Посредством използването на HDMI кабел е въможно приемането на цифрови телевизионни програми със стандартна резолюция (SD) и с висока резолюция (HD).

Заключване на канали (родителски контрол)  – тази допълнителна функция позволява ограничаване на достъпа (заключване) на всички канали с еротично съдържание. Има възможност за избор измежду два профила.

Запис на предване (Personal PVR)  – тази допълнителна функционалност позволява запис на текущо или предварително избрано предаване. Функцията осигурява възможност  да гледате Вашите любими предавания в удобно за Вас време.

Рестарт – изключване и включване на цифровото устройство от електрическото захранване за 60 секунди.

HD (High Definition) телевизия– цифрова телевизионна система с по-висока разделителна способност от традиционните системи като PAL, SECAM и NTSC. HDTV се разпространява в няколко различни формата на разделителна способност в зависимост от цифровото студио, в което е формиран и цифровият канал за връзка. Телевизионните приемници, които отговарят на стандарт HD Ready, имат екран с по-ниска разделителна способност и подържат резолюция на възпроизвеждане на картината 720p/1080i/2160p. Телевизионните приемници, които отговарят на Full HD стандарта, имат по-висока разделителна способност и подържат реолюция на възпроизвеждане на картината до 1080p.

За възпроизвеждане на HD канали, е необходимо MPEG-4 декодиране на цифровия телевизионен сигнал.

HD каналите в програмната схема се отличават с допълнение „HD” след наименованието на канала (Пример: BTVHD).

В комплекта към Вашия цифров приемник получавате следните допълнения:

 • KAONMEDIA KSTB5020
 • Rj-45 кабел 1 бр. (LAN)
 • Кабел HDMI
 • Захранващ адаптер 1 бр.
 • Дистанционно 1 бр.
 • Батерии за дистанционно 2 бр.

Модел KAONMEDIA KSTB5020

Работни честоти: 2 402 MHz - 2 480 MHz RF мощност 7.45 bBm (e.i.r.p)

HEVC(h265)/DOLBY AUDIO/ HDMI/ HD/ HD 4K UHD (формати: 720p; 1080i; 1080p - HD; 2160p - 4K UHD)

Производителят Kaon Media Co Ltd декларира, че този продукт отговаря на основните изисквания и съответните клаузи на Директива 2014/53/EU.

 

 

1. Вход за антенен кабел - тук се свързва коаксиалния кабел.

2. LAN/Ethernet порт - вход за интернет кабел.

3. HDMI - изход за телевизора.

4. S/PDIF - оптичен изход.

5. DC+12V - вход за захранването на приемника.

6. ON/OFF - бутон за включване/изключване.

7. LED индикация - свети в зелено, когато приемникът е включен.

8. ON/OFF - бутон за включване/изключване.

A1 Xplore TV в кабелна мрежа (DOCSIS)

 • A1 Xplore TV в мрежа със стандарт DOCSIS се предоставя единствено с медиен приемник. Основното крайно устройство се предоставя безплатно за периода на абонамента. За всеки телевизор е необходим допълнителен медиен приемник. Максималният брой на допълнителни приемници, които могат да бъдат включени към един основен абонамент е до 3. Добавянето на 2-ри, 3-ти и 4-ти приемник може да се случи при първоначалното заявяване на услугата, както и на последващ етап. Допълнителните приемници се предоставят с допълнителен срочен 2-годишен абонамент. Срокът на абонамента за допълнителен приемник не се отразява на срока на основния абонамент.
 • Използва се единствено HDMI кабел за връзка между медиен приемник и телевизор.

До всеки медиен приемник се полагат два кабела, както следва:

 

 • Ethernet кабел, по който се предоставя нелинейната-интерактивната телевизия;
 • Коаксиален кабел, по който се предоставя линейната-жива телевизия.

 

Дистанционно

Видове дистанционни

В тази секция ще се запознаете с основните понятия, съдържанието на комплекта с оборудването и всичко, необходимо за правилна работа с цифровото устройство.

Препоръчително е преди да преминете към отстраняване на конкретен проблем, да се запознаете с базовата информация за работа с цифровия Ви приемник, защото ще боравите по-лесно с него, по-бързо ще разпознавате симптомите на проблемите и по-качествено ще ги отстранявате.

Менюта в ТВ платформата

Менюта в ТВ платформата

В тази секция ще се запознаете с основните менюта в ТВ платформата.

Запознайте се с "Основния екран", предназначен за откриване.

Основният екран позиционира всичко най-важно от света на съдържанието като предлага бързи връзки до него. A1 Xplore TV е реализирана в приложения да предоставя най-адекватното съдържание по най-добрия начен.

 • Приложение "ТВ програма";
 • Приложение "Видеотека";
 • Приложение "Профили";
 • Приложение "Сега";
 • Приложение "Моята секция";
 • Приложение "Списъци с канали";
 • Приложение "Настройки";
 • Приложение "ТВ канали";

В "Основния екран" на централно място е позициониран мащабиран екран с текущо излъчващо се предаване/ изминало предаване/ филм или сериал.

Вляво от мащабирания екран са изведени бързи връзки до най-важните приложения - "ТВ програма", "Видеотека", "Профили".

Вдясно от мащабирания екран са изведени част от другите налични приложения.

В редове под мащабирания екран, за улеснение са изведени предавания, които са гледани частично и при избор могат да бъдат стартирани - ред "Продължи гледането".

В ред "Препоръчани" са изведени филми, сериали и предавания, които се доближават до съдържанието, което е било гледано.

В ред "Избрани филми" са изведени филми от A1 Видеотека, които препоръчваме.


Приложение за телевизия на живо.

Фокусът от важното е върху, случващото се на екрана. Цялата необходима информация за текущо-излъчващото се предаване е налична в информационен банер в долния край на екрана - канал, наименование на предаването, лента, отразяваща докъде е стигнало предаването, маркер "Сега", който индикира статуса на излъчване.


Вертикалният ТВ банер улеснява намирането на съдържание за гледане сега или по-късно.

A1 Xplore TV предоставя възможност по време на гледане на избрано съдържание, без значение дали излъчвано на живо или изминало, филм или сериал, същевременно да може да се открива интересно друго съдържание, което да бъде гледано, като това да не изважда от контекста на гледаното в момента съдържание. Всички списъци с канали са достъпни, както и цялата ТВ програма. Информацията е презентирана в изчистен и достъпен за навигация начин, който улеснява и избора. Всички изминали предавания са налични и на бутон избор от стартиране, всяко текущо излъчващо се предаване също, като са налични опции – да се продължи гледането в реално време, да се стартира отначало, да се изведе детайлна информация за избраното предаване, както и да бъде добавено с „Моят списък“.Това е списъкът с канали, обогатен с информация за налични функции на ниво канал, както и с програма за всеки канал в магазинен преглед.

Всички канали са видими. Може да бъде открита програма за всеки канал 7 дни назад и напред. Всички канали са презентирани, включително и тези, които не са част от абонамента за телевизия.

Всички канали, които не са част от основен пакет, но са част от допълнителен ТВ пакет са налични за абониране през медийния приемник – STB.

Сега всички допълнителни ТВ пакети са налични с безсрочен абонамент с цената на срочен на бутон разстояние – „Абонирай се“.

 

Екран „ТВ канали“ / Списък с канали:

 


 

Екран „ТВ канали“ / Програма на избран канал:

 


Програмата на всички канали на едно място.

Традиционната ТВ програма е подобрена, за да улесни контрола върху съдържанието и да осигури наличието пълната информация за всяко предаване, така че да направи избора какво да бъде гледано информиран и бърз.

При избор на предаване се предоставя детайлна информация за него, както и всички възможности.

 • За текущо излъчващите се предавания може да се избира измежду: „Гледай на живо“, Стартирай отначало“ и/или „Запис“, и „Добави в моя списък“.
 • За изминали предавания може да избира измежду: „Пусни“ и „Добави в моя списък“.
 • За бъдещи предавания може да избира измежду: „Създай запис“ и „Добави в моя списък“.

 


Приветстваме новия дом на забавлението.

A1 Xplore TV предлага разнообразно съдържание от водещите филмови студиа.

Предлагаме качествено и увличащо кино съдържание.

Киното вече има нов дом - А1 Видеотека у дома.

 

Екран „Видеотека":

 


 

Екран „Детайли" на избран филм от А1 Видеотека:

 


A1 Xplore TV предлага решение за предпазване на непълнолетните от неподходящо съдържание посредством възрастово ограничение на съдържанието, базирано на възрастови групи, но и посредством профили.

 • Семеен профил - 18+ каналите са маскирани и недостъпни, както и съдържанието, което има възрастово ограничение 18+. Достъпването им изисква въвеждането на Master PIN (0000).
 • Родителски профил - 18+ каналите и съдържанието за възрастни е достъпно без допълнителна оторизация с Master PIN.

 

Семеен профил":

 


 

Родителски профил

 


Едно място за всичко, което е гледано частично, записвано или планиран да записвате, всички любими предавания и филм. Моята секция е командния пункт на потребителя. Всичко е подредено, структурирано, за да улесни оптимално навигацията на потребителя в платформата и в съдържанието, но и да спести време за направата на избор.

 


Функции и предимства

Допълнителни функционалности и предимства на цифрово устройство

Моля, изберете функцията на Вашия цифров приемник, за която търсите повече информация.


A1 Xplore TV предлага живи предавания (линейна ТВ) и интерактивна телевизия (нелинейна ТВ) и в кабелна мрежа. Вече са налични интерактивни функции и в кабелната мрежа на А1. А1 вече има възможност да предлага телевизия с интерактивни функции в над 120 града (в градовете с DOCSIS 3.0 покритие).


А1 Xplore TV прави гледаното по-подходящо за потребителя, като се адаптира към зрителското му поведение, за да препоръча най-релевантното предаване/филм.


A1 Xplore TV ще предложи подбрано премиум съдържание от над 600 водещи студиа, телевизионни мрежи, независими продуценти.


Пълно разнообразие и телевизионно забавление за всеки вкус. Включително и 61HD канала с кристално качество, от най-горещия нов филм до любимото ти телевизионно шоу.


С A1 Xplore TV предлага пауза текущото предаване и да връщане към него в удобно за потребителя време. Потребителят определя важните кадри, другите просто могат да бъдат пропуснати с превъртане с такава скорост, каквато е предпочитана от зрителя. Така предоставяме контрол върху всеки кадър.


Над 25 000 предавания, които могат да бъдат гледани до 7 дни след тяхното излъчване. Обещахме, че ще променим начина, по който се гледа телевизия и сме сигурни, че това не е единствената промяна, която ще настъпи. Уверени сме, че това ще промени не само начина, по който се гледа телевизия, но ежедневието на нашите потребители.


Отдавна вече не е важно просто да бъде намерено това, което се търси, но и да се случи бързо. Премахнахме необходимостта да се помни кое и кога се излъчва. С универсалното търсене по наименование на филм, предаване, сериал, актьор или режисьор, A1 Xplore TV премахва всички текущи затруднения по намиране съдържание, което да бъде гледано. Всички резултати, които имат съвпадение с въведената дума се визуализират групирано.


Информацията за ТВ предавания, филми и сериали е обогатена с кратък и дълъг синопсис, участници и оригинални визуални постери. Предлагаме необходимата и достатъчна информация, за да бъде направен информиран избор от потребителя, така че да може да посвети най-ценното си, свободното си време, на правилното за него съдържание.


Налична е квота от 10 часа за запис на избрано от потребителя съдържание, като записите са на разположение в продължение на 30 дни. Всички планирани записи и вече извършени такива, могат да бъдат намерите в „Моята секция“. Може да се изтриват записи.


На едно място се презентират всички любими предавания, такива, които са гледани частично, всички записи и планирани за запис предавания.

Чести въпроси

Често срещани въпроси

В тази секция, ще видите списък с най-често срещаните симптоми на затруднение с услугата. Проверете какви са индикациите при Вас и след това изберете този от тях, който в най-голяма степен описва Вашето затруднени. Ще откриете детайлна инструкция за отстраняването на затруднение. При прецизно изпълнение на всички указани стъпки, услугата гарантирано ще се възстанови. В случай, че няма резултат, сигнализирайте ни.

Можете да търсите съдържание като използвате търсачката и напишете името на търсеното съдържание.

Стъпка 1: Изберете бутон "Home" от дистанционното управление на приемника.

Стъпка 2: Със стрелка нагоре изберете "Търсене" и потвърдете с бутон OK.


Стъпка 3: Въведете текста за търсене, като за придвижване използвате стрелките от дистанционното управление за навигация и бутон ОК за потвърждение. При нужда да промените език за въвеждане/цифри/символи, се придвижете отново със навигационните стрелки от дистанционното и потвърдете избора с бутон ОК.


С функцията "Cloud Recorder" записвате видео съдържание до 7 дни назад. Тя позволява да записвате любимите си филми или предавания с обща дължина до 10 часа и да имате достъп до тях в рамките на 3 месеца. Също така, може да гледате видео съдържание до 7 дни назад чрез "ТВ програма" в А1 Xplore TV. Когато сте в това меню, само изберете програмата, която Ви интересува и натиснете "Гледай". Допълнително удобство за намиране на определено съдържание е търсачката.

Стъпка 1: Изберете бутон App от дистанционното управление и преминете със стрелка надясно към ТВ Канали.


Стъпка 2: Изберете желания канал.


Стъпка 3: Изберете предаването, което искате да запишете.


Стъпка 4: С опцията "Създай запис" ще стартирате запис.

Да, можете да запишете предстоящи събития, които започват по едно и също време по различни ТВ канали, стига да разполагате с достатъчно оставащо време за записи.

Влезте в "Моята секция", маркирайте желаното съдържание и натиснете "Изтрий".

Стъпка 1: Изберете бутон App от дистанционното управление и преминете със стрелка надясно към "Моята секция".


Стъпка 2: Изберете предаването, което искате да изтриете.


Стъпка 3: Изберете бутон Изтрий

.
 • проверете плътно ли е поставена буксата на захранващия кабел на приемника;
 • проверете дали приемника е включен от бутона on/off;
 • рестартирайте приемника като го изключите от електричеството за 15 секунди и го включите отново;
 • включете захранващият адаптер в друг контакт.

Стъпка 1: Изберете бутон Home от дистанционното управление на приемника.

Стъпка 2: Изберете меню Настройки (Settings).


Стъпка 3: Изберете меню "Езици" (Languages).


Стъпка 4: Изберете Езек на потребителски интерфейс (UI language).


Стъпка 5: Изберете български и потвърдете с OK.


 • Извадете HDMI кабела от телевизора и цифровия приемник и гo поставете отново. При наличие на друг HDMI порт преместете HDMI кабела в него;
 • Рестартирайте приемника и телевизора като ги изключите от електричеството за 15 секунди;
 • Проверете дали не сте намалили или увеличили контраст и яркост на картината от вашия телевизор.
 • Рестартирайте приемника, телевизора и рутера/модема като ги изключите от електричеството за 15 секунди;
 • Проверете видео входа от дистанционното управление на приемника чрез бутон TV/AV;
 • Проверете видео входа от дистанционното управление на телевизора чрез бутон TV/AV; INPUT; SOURCE.
 • Проверете дали канала е част от абонамента Ви;
 • Рестартирайте приемника, телевизора и рутера/модема като ги изключите от електричеството за 15 секунди.
 • Проверете дали не е включена функцията “mute” от дистанционното на приемника или телевизора;
 • Увеличете звука от дистанционното на приемника или телевизора;
 • Рестартирайте приемника като го изключите от електричеството за 15 секунди.
 • Проверете дали проблема е на един или на всички канали;
 • Рестартирайте приемника като го изключите от електричеството за 15 секунди.
 • Проверете дали проблема е на един или на всички канали;
 • Увеличете звука от дистанционното на приемника или телевизора;
 • Рестартирайте приемника като го изключите от електричеството за 15 секунди.
 • Проверете дали светлинната индикация на приемника свети в зелено. Ако не свети в зелено то рестартирайте приемника като го изключите от електричеството за 15 секунди;
 • Проверете дали HDMI кабела между приемника и телевизора е включен. Извадете го и го включете отново. Сменете мястото на кабела при наличие на друг HDMI порт в телевизора;
 • Проверете светлинните индикации на телевизора. При проблем се обърнете към оторизиран телевизионен сервиз;
 • Рестартирайте приемника, телевизора и рутера/модема като ги изключите от електричеството за 15 секунди;
 • Проверете видео входа от дистанционното управление на приемника чрез бутон TV/AV;
 • Проверете видео входа от дистанционното управление на телевизора чрез бутон TV/AV; INPUT; SOURCE;
 • Проверете дали батериите на дистанционното не са изхабени.
 • Проверете дали проблема е на един или на всички канали;
 • Рестартирайте приемника, телевизора и рутера/модема като ги изключите от електричеството за 15 секунди;
 • Проверете дали HDMI кабела межди приемника и телевизора е включен. Извадете го и го включете отново. Сменете мястото на кабела при наличие на друг HDMI порт в телевизора.
 • Уверете се, че Ethernet/LAN (сигналния) кабел е коректно поставен. Извадете го и отново го включете;
 • Рестартирайте приемника и рутера/модема като ги изключите от електричеството за 15 секунди;
 

Пoследни новини