Търсене
A1 logo

Информация и настройки на мобилните данни

Информация за мобилен интернет

Мобилният интернет ти позволява достъп до глобалната мрежа през мобилен телефон, таблет или модем. Използването на мобилен интернет през телефон или друг тип устройство предоставя възможност да намираш необходимата информация, където и да си, проверяваш и изпращаш имейли, качваш снимки и чатиш в социалните мрежи, както и имаш достъп до над 2 милиона мобилни приложения.

Полезна информация при ползване на мобилен интернет

Ако достъпваш интернет през мобилния си телефон, използвайки браузър или интернет базирано приложение и не си свързан с Wi-Fi точка, това означава, че се ползва трафик на данни или мобилен интернет. Препоръчваме ти да използваш тарифни планове или допълнителни пакети, които предлагат неограничен трафик на данни. Това ти гарантира, че ще разполагаш винаги с мобилен интернет на своя телефон и няма опасност да направиш неочаквано големи сметки.

Ако нямаш активен допълнителен пакет за мобилен интернет или избраната тарифа няма включени МВ, генерираният трафик се таксува по цени за използван обем трафик.

За да не се налага, да оставаш в ситуация без МВ мобилен интернет за важните неща, активирай допълнителен пакет за мобилен интернет или вземи атрактивен тарифен план от А1 с повече включени МВ.

Имай предвид, че има ситуации, в които може да се генерира по-голямо количество интернет трафик и бързо да се изразходят MB от пакета/тарифния ти план за мобилен интернет, като:

 • Сваляне на големи файлове, филми и музика;

  А1 препоръчва: Добави допълнителен пакет за мобилен интернет от A1.bg.

 • Сваляне и актуализации на приложения и софтуерни актуализации на телефона - ако телефонът ти е настроен автоматично да обновява приложенията, ще се генерира трафик при всяка нова версия;

  А1 препоръчва: Добави допълнителен пакет за мобилен интернет от A1.bg.

 • Back - up на данни в cloud пространство - създаването на резервно копие на голямо количество данни може да изразходи голям обем MB;

  А1 препоръчва: Добави допълнителен пакет за мобилен интернет от A1.bg.

 • Споделяне на интернет към други устройства през Hot spot функцията на телефона;

  А1 препоръчва: Активирай нов тарифен план с повече MB включен мобилен интернет.

 • Видео разговори през приложения като Skype, Viber, WhatsApp, Facebook Messenger и др;

  А1 препоръчва: Активирай нов тарифен план с повече MB включен мобилен интернет.

 • Стрийминг на музика в платформи като Deezer, Spotify и др;

  А1 препоръчва: Вземи допълнителен пакет за стрииминг към Deezer Екстра Music Unlimited от A1.bg.

 • YouTube и стрийминг на видео, особено с високо качество;

  А1 препоръчва: Активирай нов тарифен план с повече MB включен мобилен интернет.

 • Гледане на Online телевизия, като Xplore TV и др;

  А1 препоръчва: Вземи допълнителен пакет за стрииминг Неограничен мобилен интернет за Xplore TV GO от A1.bg.

 • Ако си свързан за Wi-Fi мрежа и се отдалечиш в зона без Wi-Fi покритие, но достъпът до мобилен интернет не е ограничен, интернет връзката няма да прекъсне и автоматично ще преминеш на мобилни данни.

  А1 препоръчва: Активирай нов тарифен план с повече MB включен мобилен интернет.

 • * За да избегнеш нежелано генериране на голям трафик, при качване или сваляне на големи файлове в интернет, приложения и актуализации винаги проверявай колко голям е обема им.
  Скорост
  Скоростта за предаване на данни зависи от използвания телефон/модем, мрежата за достъп на А1 и нейното покритие.

  По индикацията (буквата) от информационната лента в горната част на екрана на твоя мобилен апарат може да разберете в какъв режим на мрежата се използва услугата:

 • E си в покритие на 2G мрежа.
 • H си в покритие на 3G мрежа.
 • LTE си в покритие на 4G мрежа.
 • Провери своята моментна скорост, като заредиш адрес: www.speedtest.net или свалиш мобилното приложение Speedtest, през което може да бъде измерена моментната скорост на мобилния интернет.

  Скоростта на мобилния интернет не е гарантирана и зависи от натовареността на GSM мрежата. В таблицата по долу са описани максималните стойности, които могат да бъдат достигани в различните мрежови режими:

  Максимална скорост според мрежа за достъп на А1:

  Увери се, че е изключена или прекъсната връзката с WiFi, преди започнеш да правиш настройката за мобилен интернет на твоето устройство.

  Wi-Fi опцията можеш да я откриеш в бързото меню с плъзгане на екрана от горе надолу или от долу нагоре спрямо марката и модела на ползваното устройство.

  За да провериш функциите, засягащи мобилните данни и MMS при различните устройства, според операционната им система натисни ТУК.

  Видове мрежи
 • GSM (Global System for Mobile Communications) – това е цифров стандарт, който се отнася към мрежите за мобилни комуникации от второ поколение (2G). Тази мрежа не позволява ползване на мобилен интернет.

 • GPRS (General Packet Radio Service) e надстройка на мрежата от второ поколение GSM, позволяващо ползване на мобилен интернет.

 • EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution) е функционалност в 3G, която увеличава скоростта на предаване на данни.

 • UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) e наследник на GSM стандарта от трето поколение, която позволява използването на мултимедийни услуги и по-бърз достъп до интернет спрямо 3G.

 • HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) е технология, която предлага увеличение на максимална скорост за изтегляне в 3G/UMTS мрежата. Технологията увеличава скоростта на изтегляне до 42 Mbps.

 • HSUPA (High Speed Uplink Packet Access) е технология, която позволява увеличение на максимална скорост за upload в UMTS.

 • LTE (4G) мрежа - LTE (Long Term Evolution) е технология от четвърто поколение, която въвежда редица нови технологии в сравнение с 3G. Те позволяват на LTE да работи по-ефективно по отношение на използването на спектъра, както и да осигури много по-високи скорости на мобилните данни.

 • LTE+ (4.5G) – LTE Advanced – следващо поколение технология, която представлява обединяване на честоти с цел увеличаване на скоростта на мобилните данни.

 • 5G е петото поколение мобилна мрежа. Подобно на 4G/LTE мрежите, 5G е развитие на технологията, използвана от радиостанциите в продължение на 100 години.

 • WiFi (wireless fidelity) – популярна безжична технология, която позволява електронни устройства да обменят данни помежду си или да се свързват към Интернет чрез точка за достъп (access point).