2G GSM е второ поколение безжични мрежи, което въвежда цифровото кодиране на разговорите, SMS съобщенията и скоростта за пренос на потребителски данни 9.6 kbit/s.

GPRS стандартът, считан за междинно поколение (2.5 G), надгражда съществуващите услуги в 2G за телефония и SMS и позволява ползването на мобилен интернет с по-висока скорост. Достиганите скорости на пренос на данни са до 64 kbit/s и позволяват на потребителите да участват във видеоконференции и да взаимодействат с мултимедийни уеб сайтове и приложения, като използват мобилните си телефони.

Следващият стандарт, който позволява по-висока скорост за интернет в 2G и възможност за мобилна телевизия е EDGE – до 240 kbit/s

Важно: В 2G мрежа не е възможно едновременното ползване на разговори и интернет, с приоритет е телефонията. Ако се ползва интернет и в този момент се проведе обаждане, ще се прекъсне сесията и ще се осъществи разговорът.

Честоти, на които работи 2G мрежата и скорости

Честотата, на която работи 2G мрежата на A1 е 900 MHz.

Ако използваш апарат, който не е закупен от А1 и имаш затруднение с регистрацията към 2G мрежата на А1, се увери, че апаратът работи на указаната честота. Необходимо е да провериш в инструкцията на апарата или да се обърнеш към мястото, от което е закупен.

Максимално достижимата скорост на интернет в 2G за стандарти:

 • CSD е 9.6 kbit/s;
 • GPRS e 64 kbit/s;
 • EDGE е 240 kbit/s.
 • Изглед на иконата за 2G на екрана на устройствата

  Индикация E в горната част на екрана на мобилното устройство показва 2G режим на мрежата:

  Устройства с операционна система Android

  Изглед на иконата за 2G на екрана на Android устройства
  zoom-trigger
  zoom-trigger

  Устройства с операционна система iOS

  Изглед на иконата за 2G на екрана на iOS устройства
  zoom-trigger