Търсене
A1 logo

Най-важното за услугата роуминг

Запознай се с най-важната информация преди твоето пътуване.

Провери дали роуминг услугата е активна на твоя номер
Мобилна услуга с договор

Можеш да провериш дали роуминг услугата е активна на твоята мобилна услуга или да я активираш по следните начини:

 • Мобилна услуга с предплатена карта

  Mожеш да провериш дали роуминг услугата е активна на твоята мобилна предплатена карта или да я активираш тук.

  Разлика между роуминг и международно обаждане. Тарифиране
  Разлика между роуминг и международно обаждане

  Роуминг обаждане е възможността да се използва българският мобилен номер извън територията на България. Когато номерът и е регистриран в мрежата на чуждестранен оператор, проведените разговори от съответната страна, до България или друга страна са разговори в роуминг.

  Международно обаждане е когато от български номер се провежда обаждане от територията на България към чуждестранен номер. (Тоест избираният номер е с префикс различен от +359).

  Тарифиране при провеждане на роуминг или международно обаждане

  Провеждане на международно обаждане

  Провеждане на обаждане до номер с префикс различен от +359 не се таксува, ако клиентът има включени безплатни международни минути, по тарифен план. След изразходването им или при липса на безплатни минути, таксуването е спрямо ценовата листа в посочената таблица.

  Провеждане на роуминг обаждане спрямо роуминг тарифата

 • Ако се провежда обаждане от ЕС / ЕИЗ до България или друга държава от ЕС / ЕИЗ, се използват условията на Националния роуминг план. При включени безплатни минути в тарифния план, обажданията не се таксуват докато не бъдат изразходени. След тяхното изчерпване, се прилага таксуване според условията на тарифния план. Това важи , в случай че не е нарушена политиката за справедливо ползване.

 • Ако се провежда обаждане от държава в ЕС / ЕИЗ до друга държава в ЕС / ЕИЗ и активираният основен роуминг тарифен план НЕ е Национален роуминг план, таксуването е спрямо избрания основен роуминг план.

 • Ако се провежда обаждане от държава в ЕС / ЕИЗ до държава извън ЕС, се прилага таксуване, спрямо условията на активния роуминг план.

 • Ако се провежда обаждане от държава извън ЕС/ЕИЗ, таксуването е спрямо избрания основен роуминг тарифен план.

 • Можеш да провериш своя роуминг план и дали е подходящ, спрямо твоята дестинация тук

  Проверка на налични минути и роуминг отстъпки
 • Ползване на мобилни данни и Wi-Fi връзка

  Ако в ползвания роуминг план няма включени МВ мобилен интернет, за да се избегне допълнително таксуване, се препоръчва изключване на мобилните данни и преминаване към Wi-Fi връзка.

  Всеки допълнителен пакет за мобилен интернет дава възможност за ползване на МВ в роуминг. Виж информация ТУК.

  За държави от ЕС/ЕИЗ, ползваш включените МВ интернет по тарифен план.

  Пример: Ако се използва тарифен план с месечна такса 15 лв. без ДДС и включени 15 GB на максимална скорост, обемът за данни в роуминг, който може да се използва, ще бъде: 15 BGN *2 / (3,5 EUR *1,9558) = 4,38 GB

  Ако по тарифен план няма налични МВ или тези, с които разполагате няма да са достатъчни може да активирате допълнителен пакет с МВ. Всеки допълнителен пакет за мобилен интернет дава възможност за ползване на МВ в роуминг. Виж информация ТУК.

  За държави извън ЕС/ЕИЗ, при регистриране в мрежата на чужд оператор, се получава SMS известие, за цена с информация за цената на МВ мобилен интернет.

  Tекущото потребление за мобилен интернет може да се следи, чрез информационните SMS, за изразходени МВ интернет.

  SMS известия в роуминг

  Активиране на роуминг услуга

  Веднага след активиране на роуминг услугата, получаваш потвърдителен SMS, че заявката е приета и втори уведомителен SMS, че услугата е активирана.

  Активация, деактивация и промяна на роуминг план/пакет или роуминг услуга

  При промяна на роуминг тарифен план (Национални условия за Роуминг в ЕС/ЕИЗ, A1 WORLD TRAVELLER) или добавяне на допълнителен роуминг пакет ( Дневен роуминг пакет - А1 Travel Unlimited, Месечен роуминг пакет - А1 Travel Pack USA&Canada) , се получава SMS известие, че тарифата ще е активна до 1 час или след 00:00 часа в зависимост от роуминг тарифния план или пакет, който се използва в момента.

 • Първоначална активация на роуминг план – влиза в сила веднага след получен SMS за активация
 • Активиране на роуминг пакет – активацията е до 1 час
 • Деактивиране на роуминг пакет – отпада до 00:00 часа на следващия ден
 • Промяна на роуминг план – при промяна от национални условия в роуминг в ЕС/ЕИЗ към А1 World Traveller, влиза в сила до 1 час. При промяна от А1 Word Traveller към Национални условия в роуминг в ЕС/ЕИЗ, влиза в сила до 00:00 часа на следващия ден
 • Деактивация на услугата роуминг - деактиира всички активни роуминг пакети/тарифи
 • Регистриране в мрежата на друга страна

  Полученият SMS съдържа информация, че мобилният номер е регистриран в мрежата на оператора на съответната страна.

  SMS за кризисен номер на МВнР

  Полученият SMS съдържа информация за номера на МВнР +35929482404, който може да бъде избран при спешен случай от всяка една страна в света. Таксуването към номера на МВнР е според ползвания роуминг тарифния план.

  Цени за ползвани услуги

  Полученият SMS съдържа информация, за активния роуминг план или пакет и цените спрямо него.

  При отчитане на интернет потребление, се получава SMS с информация за стойността на лимита за интернет в роуминг и цени за таксуването на трафика в съответната държава. В случай, че стандартният лимит за интернет в роуминг не е променян, той е 97 лв. без ДДС. С изпращане на SMS към кратък номер 17832, той се изравнява с кредитния лимит на картата.

  Доближаване и изразходване на МВ

 • С Национален роуминг план в ЕС/ЕИЗ, се получават информационни SMS-и при достигане на 60 % и 100% от ползваните МВ и информация за цената им, след изчерпването им.

 • С допълнителен пакет A1 Travel Unlimited, се получава SMS с информация за изразходване на наличните MB в пакета и предложение за добавяне допълнителен дневен пакет.

 • С допълнителен пакет А1 Travel Pack USA & Canada, се получава SMS известие при изразходване на наличните МВ интернет, в пакета. Таксуването е спрямо основния роуминг план.

 • Доближаване и превишаване на кредитен лимит

  При достигане на 75% и 100% от кредитния лимит, се получава информационен SMS. Промяна на кредитния лимит, може да бъде направена през:

 • С обаждане на +35988123 или *88
 • Доближаване и превишаване на лимит за пренос на данни (DRT лимит)

  Нивото на DRT лимита е 97,50 лв. без ДДС (117 лв. с ДДС).

  При доближаване на лимита за пренос на данни до 80 % и 100%, се получава информативен SMS. При достигане на 100% от лимита, интернет достъпът в роуминг се ограничава. Може да бъде променен на неограничен с изпращане на SMS до кратък номер 17832 с произволен текст или през Моят А1:

 • Важно!

  Интернет достъпът при неограничен лимит за пренос на данни се спира, при достигне стойността на кредитния лимит. След като веднъж е бил променен на неограничен, лимитът за пренос на данни може да бъде намален в магазин на А1.

  Отказ от информационни SMS в роуминг

  С изпращане на SMS с произволен текст към номер 17833, се отказва получаването на SMS известия в роуминг за цени, оставащи MB и предстоящо таксуване.

  Съвети при преминаване през гранични райони

  При преминаване през различни държави е препоръчително да се провери дали телефонният апарат е на автоматичен или ръчен режим на мрежа.

  При автоматичен режим на мрежа, телефонът се свързва автоматично към всеки оператор на държавата, през която се преминава, което би довело до нежелано таксуване. За да се избегне това, може да бъде избран ръчен режим на мрежа, на телефонния апарат.

  Възможно е генериране на GPRS трафик без изрично иницииране на сесия от страна на клиента.

  За да се избегне генериране на трафик от автоматично сваляне на софтуер или автоматично генериране на сесия към конкретно изтеглено приложение е необходимо да се променят настройките на мобилния апарат (съветваме да се спрат автоматичните ъпдейти, особенно когато клиент се намира в погранична зона.)

  Ръчен избор на мрежата по време на път
  Ръчен избор на мрежа
 • Какво да направя при техническо затруднение?
 • При установено затруднение с провеждането на разговори, съвети за неговото отстраняване могат да бъдат намерени тук.

 • При установено затруднение с изпращане/получаване на SMS, съвети за неговото отстраняване могат да бъдат намерени тук.

 • При установено затруднение с използване на интернет, съвети за неговото отстраняване могат да бъдат намерени тук.

 • Телефонът ти е портфейл с А1 Wallet
  Виж повече
  Застраховка Моят телефон - вземи си спокойствие
  Виж повече
  А1 Застраховка "Пътуване в чужбина"- Планирай следващото приключение
  Виж повече