Най-важното за услугата роуминг

Имаш въпрос? Попитай АВА в долния десен ъгъл на страницата
Провери дали роуминг услугата е активна и избери подходящ роуминг тарифен план
Мобилна услуга с договор

Провери дали роуминг услугата е активна на твоята мобилна услуга или да я активираш по следните начини:

 • Препоръчваме използване на А1 Roaming Revolution, виж цени и условия спрямо държавата, до която ще пътуваш тук.

  Мобилна услуга с предплатена карта

  Mожеш да провериш дали роуминг услугата е активна на твоята мобилна предплатена карта или да я активираш тук.

  Запознай се с разликата между роуминг обаждане и международно обаждане
  Разлика между роуминг и международно обаждане

  Роуминг обаждане е възможността да се използва българският мобилен номер извън територията на България. Когато номерът е регистриран в мрежата на чуждестранен оператор, проведените разговори от съответната страна, до България или друга страна са разговори в роуминг.

  Международно обаждане е когато от български номер се провежда обаждане от територията на България към чуждестранен номер. (Тоест избираният номер е с префикс различен от +359).

  Тарифиране при провеждане на роуминг или международно обаждане

  Провеждане на международно обаждане

 • Провеждане на обаждане до номер с префикс (телефонен код) различен от +359 не се таксува, ако имаш включени безплатни международни минути към държавата, която избираш. Ако нямаш включени международни минути, или след изразходването им към конкретната международна зона, то ще заплащаш за минута разговор, спрямо ценовата листа за международни обаждания“:

 • Провеждане на роуминг обаждане спрямо роуминг тарифата

 • Ако се провежда обаждане от ЕС / ЕИЗ до България или друга държава от ЕС / ЕИЗ, се използват условията на Националния роуминг план. При включени безплатни минути в тарифния план, обажданията не се таксуват докато не бъдат изразходени. След тяхното изчерпване, се прилага таксуване според условията на тарифния план. Това важи , в случай че не е нарушена политиката за справедливо ползване.

 • Ако се провежда обаждане от ЕС / ЕИЗ до България или друга държава от ЕС / ЕИЗи активираният основен роуминг тарифен план НЕ е Национален роуминг план, таксуването е спрямо избрания основен роуминг план.

 • Ако се провежда обаждане от държава в ЕС / ЕИЗ до държава извън ЕС, се прилага таксуване, спрямо условията на активния роуминг план.

 • Ако се провежда обаждане от държава извън ЕС/ЕИЗ, таксуването е спрямо избрания основен роуминг тарифен план.

 • Можеш да провериш своя роуминг план и дали е подходящ, спрямо твоята дестинация тук

  Проверка на изразходените и оставащи МВ и отстъпки в роуминг, може да направиш през Моят А1, виж как тук.

  Провери наличните MB според роуминг тарифния план и дестинация

  Количеството MB, с което разполагаш в чужбина се определя от основният роуминг план или активирани допълнителни пакети за интернет.

  За държави от ЕС/ЕИЗ:

 • Национални условия в Роуминг или А1 Roaming Revolution - в случай, че ползвате тарифен план за България с неограничени MB, то вашето полагаемо количество MB за роуминг в ЕС/ЕИЗ се определя спрямо месечната ви такса. Така получаваш определено количество МВ, по тарифен план.

  Пример: Ако тарифният ти план е с месечна такса 15 лв. без ДДС и включени 15 GB на максимална скорост, обемът за данни в роуминг, който може да се използва, ще бъде: 15 BGN * 700 MB = 10 500 MB.

  Ако по тарифен план нямаш налични МВ или тези, с които разполагаш няма да са достатъчни може да закупиш безсрочен допълнителен пакет за интернет. Всеки закупен допълнителен пакет за мобилен интернет дава възможност за ползване на допълнително количество МВ в роуминг. Повече информация, виж тук.

  Можеш да закупиш еднократен пакет от 3000 MB на цена от 4,99 лв с ДДС, валидни само за роуминг в страни-членки на ЕС/ЕИЗ . Пакетът е с валидност 30 дни от дата на активация и се деактивира автоматично без да се налага допълнителна заявка от твоя страна. Можеш да активираш до 10 допълнителни пакета на отчетен период.
  Активация:

 • Чрез SMS* с текст ОК на 17521

 • *SMS-ът е безплатен от България, в роуминг се таксува според роуминг тарифния план.
  *Активацията се осъществява до 1 час след получен SMS с потвърждение, че заявката ти е приета.

  За държави извън ЕС/ЕИЗ

 • Ако в ползвания роуминг план или пакет имаш включени безплатни MB , при регистрация в чужда мрежа, за която са валидни ще получиш информационен SMS. При изчерпване на 80% и 100% от пакета за интернет в роуминг. Начините за проверка на оставащи и използвани MB, можеш да откриеш тук.

 • Ако в ползвания роуминг план нямаш включени безплатни МВ, при осъществяване на първа интернет сесия в съответната държава, получаваш SMS известие с информация за цена на MB. Информационните SMS се получават .
 • Ако в ползвания роуминг план няма включени МВ мобилен интернет, за да се избегне допълнително таксуване, се препоръчва изключване на мобилните данни или преминаване към Wi-Fi връзка.

  Проверка на изразходените и оставащи МВ и отстъпки в роуминг, може да направиш през Моят А1, виж как тук.

  Информирай се какви SMS известия получаваш в роуминг

  Активиране на роуминг услуга

  Веднага след активиране на роуминг услугата, получаваш потвърдителен SMS, че заявката е приета и втори уведомителен SMS, че услугата е активирана.

  Активация, деактивация и промяна на роуминг план/пакет или роуминг услуга

  При промяна на роуминг тарифен план (Национални условия за Роуминг в ЕС/ЕИЗ, A1 Roaming Revolution) или добавяне на допълнителен роуминг пакет (Месечен роуминг пакет - А1 Travel Pack USA&Canada) , се получава SMS известие, че тарифата ще е активна до 1 час или след 00:00 часа в зависимост от роуминг тарифния план или пакет, който се използва в момента.

 • Първоначална активация на роуминг план – влиза в сила веднага след получен SMS за активация
 • Активиране на роуминг пакет – активацията е до 1 час
 • Деактивиране на роуминг пакет – отпада до 00:00 часа на следващия ден
 • Промяна на роуминг план – при промяна от национални условия в роуминг в ЕС/ЕИЗ към A1 Roaming Revolution, влиза в сила до 1 час. При промяна от A1 Roaming Revolution към Национални условия в роуминг в ЕС/ЕИЗ, влиза в сила до 00:00 часа на следващия ден
 • Деактивация на услугата роуминг - деактивира всички активни роуминг пакети/тарифи
 • Регистриране в мрежата на друга страна

  Полученият SMS съдържа информация, че мобилният номер е регистриран в мрежата на оператора на съответната страна.

  SMS за кризисен номер на МВнР

  Полученият SMS съдържа информация за номера на МВнР +35929482404, който може да бъде избран при спешен случай от всяка една страна в света. Таксуването към номера на МВнР е според ползвания роуминг тарифния план.

  Цени за ползвани услуги

  Полученият SMS съдържа информация, за активния роуминг план или пакет и цените спрямо него.

  При отчитане на интернет потребление, се получава SMS с информация за стойността на лимита за интернет в роуминг и цени за таксуването на трафика в съответната държава. В случай, че стандартният лимит за интернет в роуминг не е променян, той е 97 лв. без ДДС. С изпращане на SMS към кратък номер 17832, той се изравнява с кредитния лимит на картата.

  Доближаване и изразходване на МВ

 • С Национален роуминг план в ЕС/ЕИЗ, се получават информационни SMS-и при достигане на 60 % и 100% от ползваните МВ и информация за цената им, след изчерпването им.

 • С A1 Roaming Revolution, се получава SMS с информация за изразходване на наличните MB в пакета и предложение за добавяне допълнителен дневен пакет.

 • С допълнителен пакет А1 Travel Pack USA & Canada, се получава SMS известие при изразходване на наличните МВ интернет, в пакета. Таксуването е спрямо основния роуминг план.

 • Доближаване и превишаване на кредитен лимит

  При достигане на 75% и 100% от кредитния лимит, се получава информационен SMS.

  Увеличаване на кредитния лимит, може да се направи през:

 • С обаждане на +35988123 или *88
 • Доближаване и превишаване на лимит за пренос на данни (DRT лимит)

  Нивото на DRT лимита е 97,50 лв. без ДДС (117 лв. с ДДС).

  При доближаване на лимита за пренос на данни до 80 % и 100%, се получава информативен SMS. При достигане на 100% от лимита, интернет достъпът в роуминг се ограничава. Може да бъде променен на неограничен с изпращане на SMS до кратък номер 17832 с произволен текст или през Моят А1:

 • Важно!

  Интернет достъпът при неограничен лимит за пренос на данни се спира, при достигне стойността на кредитния лимит. След като веднъж е бил променен на неограничен, лимитът за пренос на данни може да бъде намален в магазин на А1.

  Отказ от информационни SMS в роуминг

  С изпращане на SMS с произволен текст към номер 17833, се отказва получаването на SMS известия в роуминг за цени, оставащи MB и предстоящо таксуване.

  Запознай се със съветите при преминаване през гранични райони и ръчен избор на мрежата

  При преминаване през различни държави или ако се намираш в пограничен район в България, за да избегнеш неволна регистрация в чужда мрежа, което да доведе до нежелано потребление, те съветваме да провериш дали телефонният апарат е на автоматичен или ръчен режим на мрежа.

  В случай че апаратът е на автоматичен избор на мрежа премини на ръчен режим (manual) като от настройките на апарата избираш мрежата на А1, ако си в България или на желания оператор в страната на пребиваване.

  Ръчен избор на оператор :
 • Провери какво да направиш при техническо затруднение?
 • При установено затруднение с провеждането на разговори, съвети за неговото отстраняване могат да бъдат намерени тук.

 • При установено затруднение с изпращане/получаване на SMS, съвети за неговото отстраняване могат да бъдат намерени тук.

 • При установено затруднение с използване на интернет, съвети за неговото отстраняване могат да бъдат намерени тук.