Информация, функции и настройки на услугата

В тази секция са представени основните функционалности на декодера и как свободно да се борави с тях.
Гледане на телевизия
Може да избереш кой канал да гледаш по няколко начина:
 • Чрез бутон P на дистанционното управление, използвайки стрелките за нагоре и надолу;
 • Чрез директно избиране на номер на канал от цифрите на дистанционното управление;
 • Чрез бутон OK на екрана се появява списък с всички канали.Използвай навигационните стрелки за придвижване в списъка и бутон OK за избор на канал, който искаш да гледаш.
 • Чрез бутон GUIDE на екрана се появява списък с всички канали и тяхната програма. Използвай навигационните стрелки за придвижване в списъка и бутон OK за избор на канал, който искаш да гледаш.
 • Главно меню
  Главното меню ти дава достъп до всички основни функционалности и настройки на услугата цифрова телевизия.
  В главното меню се влиза чрез бутон Menu от дистанционното управление. С навигационните стрелки за наляво и надясно преминавате през основните менюта, а със стрелки нагоре и надолу, превключваш между подменютата на всяко главно меню.
  Видео настройки
  В секция Видео настройки има възможност да се променя ТВ системата на излъчване, формата на екрана и ТВ резолюцията в зависимост от спецификациите на телевизора:
 • В подменю ТВ система има възможност за избор между PAL и NTSC стандарт в зависимост от спецификациите на телевизора.

 • В подменю HDMI опциите за промяна са формат на екран/Разпънат, Letter Box, Pan and Scan/ и HDMI видео формат/ възможност за промяна на ТВ резолюция

 • В подменю Аналогови изходи опциите за промяна са избор на:
  ТВ размер - 16:9, 4:3 и автоматичен
  Формат на екран: Разпънат, Letter Box, Pan and Scan

 • Стъпка 1: Избери бутон MENU на дистанционното управление на цифровия приемник, за достъп до главното меню.
  Стъпка 2: С помощта на стрелките премести на Настройки и потвърди с бутон OK
  Стъпка 3: С помощта на стрелките премести на Аудио/Видео Настройки и потвърди с бутон OK.
  Аудио настройки
  В секция Настройки звук опциите за промяна са за мултиканален или стерео звук, както и възможност за синхронизация на звука при включена система за домашно кино.
  Стъпка 1: Избери бутон MENU на дистанционното управление на цифровия приемник, за достъп до главното меню.
  Стъпка 2: С помощта на стрелките премести на Настройки и потвърди с бутон ОК
  Стъпка 3: С помощта на стрелките премести на Аудио/Видео Настройки и потвърди с бутон OK
  Меню "Любими канали"
  С опцията Любими канали, може да създаваш списъци с най-предпочитаните от теб програми, както и да пренареждаш позициите на каналите.
  Създаване на списъци с любими канали
  Стъпка 1: Избери бутон MENU на дистанционното управление на цифровия приемник, за достъп до главното меню.
  Стъпка 2: С помощта на стрелките премести на Любими и потвърди с бутон OK
  Стъпка 3: С помощта на стрелките премести на ТВ и потвърди с бутон ОРТ
  Стъпка 4: Избери желаната опция

  След като вече е създаден желания нов списък, възможностите, които се предлагат са следните:

 • За да добавиш канали във вече създадения от теб списък, маркирай списъка и натисни бутон OPT, избери опцията „Добави/махни ТВ канали“. С бутон OK маркирай каналите, които искаш да добавиш/махнеш. С навигационната стрелка за наляво се върни обратно в създадения от теб списък.

 • За да пренаредиш позициите на каналите в твоя списък, маркирай списъка и натисни бутон OPT, избери опцията „Пренареди списък“. Избери канала, който искаш да преместиш с бутон ОК, премести позицията му с навигационните стрелки за надолу и нагоре.

 • За да преименуваш вече създадения списък, маркирай списъка и натисни бутон OPT, избери опцията „Преименувай списък“. Използвай появилата се клавиатура, за да напишеш новото име. С навигационните стрелки достигни до конкретна буква, а с бутон OK я избири.

 • Меню “Родителски контрол”

  PIN кодът на приемника се използва за заключване на канали и някои менюта на приемника. По подразбиране PIN кодът е 1111, може да бъде сменен по всяко време.

  За да промениш твоя PIN код от меню Родителски контрол, с навигационните стрелки и бутон ОК избери опцията „Промени PIN”. Следвай навигацията, като въведеш стар и нов PIN код. Потвърди избора си с ОК.

  Заключване на канали
  Стъпка 1: Избери бутон MENU на дистанционното управление на цифровия приемник, за достъп до главното меню.
  Стъпка 2: С помощта на стрелките премести на Родителски контрол и потвърди с бутон ОК
  Стъпка 3: Избери желаната опция. Въведи фабричен ПИН: 1111
  За вход в настройките избери и код 1234
  В секция Родителски контрол опциите за индивидуални настройки са:
 • Статус на заключване на цифровия приемник с възможен избор включен/изключен;

 • Рейтинг заключване според възрастова категория: 7+, 12+, 16+, 18+;

 • Заключване на период - възможен избор за ден от седмицата с начален и краен час на желания период;

 • Промени PIN - ако желаеш да промениш фабричния пин код на цифровия приемник с такъв по твой избор;

 • Заключи канали - в това подменю можеш да избереш кои канали да изискват ПИН код преди да се визуализират

 • За всяка една промяна в тази секция е необходима идентификация и се изисква въвеждане на пин код - фабричният е 1111.

  ТВ Програма/ Програмен справочник/ EPG
  В меню ТВ може да откриеш бърз достъп до Телевизионния справочник с програмата на всички телевизии, да търсиш канали по име или по жанрова категория.
  За преглед на програмата за всички телевизионни канали натисни бутон GUIDE на дистанционното управление. За навигация в менюто, използвай стрелките на дистанционното управление.В отделна папка ще видиш всички предавания, за които си сложил напомняне.За напомняне за предстоящо събитие, избери предаване от ТV справочника, натисни бутон ОК, а след това опция „Напомняне“.
  Меню „Конфигурация“

  В меню Конфигурация достъпваш следните опции за настройки на:

 • Инсталиране на канали;
 • Аудио/Видео – за настройки на звук и картина;
 • Потребителски интерфейс – за настройки на прозрачност, скрийнсейвър, език на менюто;
 • Системни настройки – за стендбай таймер, рестартиране на цифров приемник, възстановяване на заводските настройки и др.

  Използвай навигационните стрелки и бутон OK, за да избереш настройките, които искаш да персонализираш.
 • Меню „PVR“ - функция запис
  В меню PVR достъпваш папките със записите от любими твои предавания.
  За да правиш записи трябва да включиш външна памет (USB стик или хард диск). Включи външната памет към USB порта на приемника. Ще се появи прозорец, който ще предупреди, че е открито устройство и дали искаш да бъде форматирано, за да се използва за запис. Избери опция форматиране приемникът ще форматира външната памет, така че записаното съдържание да се възпроизвежда само през приемника. След приключване на форматирането, можеш да започнеш да записваш.

  Запис на текущо предаване: докато гледаш предаването натисни бутона за запис на дистанционното управление (червен кръг) и предаването ще започне да се записва. Не превключвай канала, докато се извършва записа, защото записът ще прекъсне.

  Запис на бъдещо предаване: Влез в ТВ Програма и избери предаването, което искаш да запишеш. Натисни бутона за запис на дистанционното управление (червен кръг). Предаването е маркирано за записване. Не превключвай канали докато не приключи записа. Той ще се изпълни дори и при изключен приемник.

  В PVR секцията има възможност да се планира запис на предаване, както и да се проверяват текущи, приключени и неуспешни записи.
  При натискане на бутон OPT от дистанционното управление, се отваря прозорец с допълнителни възможности: планиране на запис /ръчно или по ключова дума/ и създаване на нова директория в текущата секция.

  При планиране на запис има възможност той да бъде с избор на начален и краен час.

 • В подменю Повтори може да се избира записа дали да се повтаря през определен период. Ако не желаеш да използваш тази опция, трябва да бъде изключена.
 • Планиране на запис по ключова дума е включена възможност за запис на всички епизоди на желаното предаване или само нови.
 • Меню „USB“
  Може да използваш приемника като "Медия Център". Той ти дава възможност да възпроизвеждаш, от външна памет, твое собствено мултимедийно съдържание. Свържи твоя USB стик или хард диск с USB порта на приемника. Влез в меню USB.

  Ще видиш съдържанието на външната памет. Маркираните файлове със знак „Play“ са възможни за гледане, тези маркирани със знак “?” не са медия файлове и не могат да бъдат възпроизведени през приемника.

  Използвай навигационните стрелки, за да разгледаш съдържанието, бутон ОК за стартиране на съдържанието от файла, а контролните бутони от дистанционното за да спираш на пауза, превърташ и пускаш избраното от теб съдържание.
  Меню „Радио“
  В меню Радио можеш да откриеш бърз достъп до Радио справочника с всички радиостанции, които може да слушаш, както и да търсиш радио канали по име.
  Промяна формат на картина, настойка на звук и субтитри

  За промяна формата на картината следвай описаните стъпки:

  Натисни бутон MENU, избери Конфигурация >Аудио/ Видео настройки > Видео настройки > в зависимост от вида кабел свързан между декодера и телевизора има две опции:
 • При свързан HDMI кабел избери опция HDMI > HDMI видео формат и избери резолюция на екрана- препоръчителна опция Автоматично.
 • При свързани кабели - чинчове избери опция Аналогови изходи > ТВ размер- препоръчителна опция Автоматично.
 • За промяна езика на звука и/или субтитрите можеш да използваш менюто на приемника като следваш описаните стъпки:
  Натисни бутон MENU, избери Конфигурация > Езици. Тук имаш опция да избереш за Основен език Български, чрез опцията „Основен език за озвучаване“. А в опция „Основен език субтитри“, можеш да зададеш език Български, като основен.